Gormeh Sabzi

Korme sabsie

Gormeh Sabzi-Iran
 
 

Iran staat bekend om zijn unieke rijstbereiding. In de meeste rijstlanden heeft in de loop der tijd de culinaire verfijning zich voltrokken bij de bereiding van sauzen en schotels die bij de rijst werden gegeten. In Iran echter heeft de verfijning plaatsgehad in de rijstbereiding zelf. Het is een bereiding in twee stappen.
Kook basmatirijst tot de korrels halfgaar zijn.
Giet de rijst af en schenk een laagje olie onder in de pan.
Doe de rijst weer in de pan en vouw een schone theedoek om het deksel. Deze doek zal het vrijkomende vocht absorberen.
Laat de rijst vervolgens op heel laag vuur gaar stomen. Onderop de bodem van de pan zal zich een lekker laagje lichtbruine tot donkerbruine, knapperige rijst vastzetten. Iraniërs noemen dit ‘tahdik’.

Neem een zak Gormeh Sabzi (of bosje peterselie, pepermunt,dille,koriander)

en 3-4 gedroogde Omaanse limoenen (Turkse winkel) ( of gewoon citroensap), 1 blikje kidneybonen, 1 blikje tomatenpuree en een stukje rund- of kippenvlees.
Week de groenten enkele uren.
Fruit 1 uitje en bak het in stukjes gesneden vlees mee.
Kook de groenten ± 30 minuten.
Voeg de groenten bij het vlees en de ui en bak het geheel, samen met de
opengesneden limoenen, op laag vuur in ± 1 uur gaar.
Voeg op het laatste moment de kidneybonen toe en warm alles nog even goed door.
 

===

Omschrijving:
Iraans hoofdgerecht met kikkererwten,verse kruiden rundvlees geserveerd met rijst
Bereidingstijd:
2-3uur

Ingredienten:
half kilo kikkererwten, bosje peterselie, pepermunt,dille,koriander, 1 ui, 1 lepel kerry, zout en peper, 1 kilo rundvlees in blokken gesneden,

Bereiding:
Kikkererwten 1nacht laten weken.

-Of uit blik kan ook-
Erwten wassen koken en afschuimen(half uur)
vlees apart koken en afschuimen(half uur)
Ui bakken de gesneden kruiden toevoegen

kikkererwten,rundvlees toevoegen
1 lepel kerry,peper en zout naar smaak
dit laten koken tot het vlees zacht en gaar is.
wordt geserveerd met witte rijst.

(online vond ik ook dit recept met de naam Gorbe Sabsie

Gorbe betekend kat en sabsie is groenten 🙂 Kat met groenten dus… )