Rijst met sperziebonen (Loobia poloo, een origineel Iraans gerecht)
Rijst met sperziebonen (Loobia poloo, een origineel Iraans gerecht)
Ingredienten: voor 4 personen
400 gr sperziebonen
400 gr gehakt
4 kopjes rijst
3 eetlepels tomatenpuree
1 grote ui
3 eetlepels olie
beetje kaneel
naar smaak zout en peper
Voorbereiding:
Was de rijst en laat het in lauwe water met wat zout 2 uur weken. De rijst moet helemaal bedekt zijn met water.
Maak de sperzieboontjes schoon, spoel ze af met warm water, en snijd ze in stukjes van 3 cm.
bereiding:
Snij de ui in kleine stukken en bak ze in olie tot ze goudbruin zijn. Voeg de gehakt toe en bak het mee. Voeg zout, peper en kaneel naar smaak toe. Voeg de tomatenpuree toe en bak het kort mee. Voeg de sperzieboontjes toe met 2 koppen water. Laat de hele mix koken tot de sperzieboontjes beetgaar zijn. Let op dat ze niet te zacht worden. Het water van de mix moet helemaal verdampen. (Dus de mix moet niet te nat zijn anders krijg je een zacht waterig gerecht.)
Breng 1 liter water met zout in een grote pan snel aan de kook. Gooi het water waar de rijst in zat weg en voeg de rijst aan het kokende water toe. Laat 5 minuten koken. Proef de rijst om te zien of het klaar is voor verdere verwerking. Als het buitenste laagje van de rijstkorrel zacht is maar van binnen nog hard, haal dan de pan van de vuur af, doe de rijst in een vergiet en spoel het met wat kraanwater af. Laat de rijst uitlekken in de vergiet.
Breng 3 eetlepels water en 1 lepel olie in de grote pan aan de kook. Doe een laagje rijst in de pan en dan een laagje van de sperzieboonmix daar op, en herhaal de laagjes tot alles in de pan zit. De bovenste laag moet rijst zijn.
Maak een paar gaatjes met de steel van een lepel door alle lagen tot de bodem, zodat de stoom naar boven kan.
Zet het deksel van de pan erop, laat de pan een paar minuten op een halfhoog vuur staan totdat zich een beetje stoom in de pan ontwikkeld heeft.
Wikkel een theedoek om het deksel van de pan en zet het vuur op de laagste stand. Laat de rijst 45 minuten op een laag vuur goed stomen.
Als de rijst van binnen zacht is en zich veel stoom in de pan ontwikkeld heeft, dan is het klaar.
Haal de pan van het vuur af, en hou de zijkanten van de pan onder de koude kraan. Let op dat er geen water in de pan terecht komt.
Schep de rijst in een grote schaal en roer de laagjes heel voorzichtig door elkaar.