Ghormeh Sabzi Iraanse groenten stoofschotel
Haal gedroogde kruiden bij de Turkse of Iraanse winkel
Sabzi Khormeh
Ingrediënten:
Personen 4-6
1. 750 gram – 1 kg vlees in blokjes -zonder been- lamsbout / rundvlees/ hamlap of kipfile
2. Een kopje rode kidneybonen (100 gram) – Het is aan te raden dat je ze tenminste een half uur voorweekt.
3. 500 gram fijngehakte peterselie
4. 250 gram fijngehakte prei
5. 100 gram fijngehakte koriander
6. 100 gram fijngehakte spinazie
7. 50 gram fijngehakte fenegriek
8. Eén-twee grote (rode)uien die worden gepeld en fijngehakt
9. Drie-vier gedroogde limoenen – ze geven de stoofpot een speciale smaak. Probeer ze te kopen in Iraanse pf Turkse supermarkten.
Sommigen raden aan deze te vervangen door andere aroma’s, maar als je dat doet, zal een speciale unieke smaak ontbreken. Zij moeten worden geweekt in water voor een paar minuten en doorboord met een vork. Vermijd overmatig gebruik van limoenen, omdat ze een bittere smaak aan uw stoofpot zal geven.
10. (optie)Verjuice [een zeer zure sap gemaakt door het indrukken van onrijpe druiven] naar smaak
11. Zout, versgemalen zwarte peper en kurkuma naar smaak
12. Olie
13. Water
Hoe maak je Ghormeh Sabzi stoofpot:
1. Bak alle fijngesneden kruiden met een flinke hoeveelheid olie totdat ze een mooie donkere kleur krijgen.
2. Bak de uien met olie op een matig vuur in een aparte pan tot ze zacht en goudbruin zijn, voeg kurkuma en peper toe. Zout kan worden toegevoegd aan het einde van het koken van het vlees.
3. Voeg de rode bonen toe aan de gebakken uien en bak ze voor een paar minuten. [In het geval u wilt een blik bonen gebruiken, moet je ze toe voegen in de laatste 30 minuten.]
4. Voeg de blokjes vlees toe en bak ze.
5. Nu, voeg de gebakken kruiden toe en bak ze met de andere ingrediënten voor een tweede keer.
6. Voeg een flinke hoeveelheid water aan de pan toe en breng het aan de kook, draai het vuur zacht, houd het deksel op de pan en laat het zachtjes sudderen gedurende 2-3 uur [tot het vlees en de bonen gaar zijn en goed gekookt]. Vermijd het toevoegen van te veel water, want je zal later moeite hebben met het wegwerken van het overschot aan vocht wanneer de ingrediënten goed gaar zijn. Op het einde, moet uw stoofpot niet te waterig of te dun zijn.
7. In het laatste uur, kan de kapotgedrukte gedroogde limoenen worden toegevoegd. Aan het eind, moeten ze volledig doorweekt en zacht zijn. Echter, moeten ze niet uit elkaar vallen.
8. Tegen het einde van de kooktijd kunt u zout en verjuiceto smaak toe te voegen.
De stoofpot, die dik en een beetje vettig moet lijken aan het einde, wordt geserveerd met rijst.
Bon Appetit !