Olijven Marineren
Olijven Marineren
Men neme een grote pot olijven uit den supermarkt..
Deze doen we in een vergiet en spoelen
het meeste zuur eraf
Niet te hard zodat de olijven niet beschadigen of dat de piment er niet uitgaat
Doe ze in een schaal en doe hier een beetje olijfolie doorheen.
De kruiden om mee te marineren zijn
BV:
Dille
Of bieslook
of knoflook (kan ook verse zijn, fijnpersen dus)
paprika poeder of heel fijngesneden paprika, even aankoken
Of een mengeling van paprika met knoflook en dille en geitekaas(feta)
of bv italiaanse kruiden…
Je kunt vele combinaties bedenken, wat ook lekker is, is een beetje honing door de olie mengen.
Laat dit alles wel even intrekken…!
Een dag oid, dan trekt de marinade goed in en smaken de olijven ook goed naar de marinade
~*~
Poppe Olijven
Men neme:
100 gram frambozenazijn, 100 gram witte wijn- azijn, 150 gram suiker, 150 gram water, 50 gram honing, 2 eetlepels gladde mosterd, 450 gram zonnebloemolie, 150 gram arachideolie,
100 gram walnotenolie, 1 kilo groene olijven zonder pit, 1 ui, 4 knoflookteentjes.
Dressing (marinade):
Kook suiker en water, laat dit afkoelen, voeg frambozenazijn, witte wijnazijn, honing en gladde mosterd toe. Voeg alle olie met de staafmixer langzaam (druppelsgewijs) toe.
Giet de olijven af en spoel ze goed met koud water zodat de zoute smaak er afgaat. Snijd de ui in ringen en halveer de knoflookteentjes. Laat de olijven, uienringen en de knof-
looktenen samen met de dressing minimaal
5 dagen in de koelkast marineren.
—
Eigen recept idee:
AH decoratiesaus Honing tijm
Oregano en knoflook teentjes…
lijkt op de poppe-olijven
Eventueel iets met zoete ui bijvoegen, ik weet dat er ui in zit nml en wat honing..
Olijf met citroen en knoflook
Ingrediënten: 200 gr zwarte olijven 6 dunne plakjes citroen 1 tl gedroogde tijm 2 geplette knoflooktenen ± 200 ml olijfolie extra: 500 ml pot met deksel Bereiding: Snij elk plakje citroen in vieren. Meng de olijven, citroen, tijm en knoflook in een kom. Steriliseer de pot en vul deze voor bijna de helft met de olie. Voeg het olijfmengsel toe aan de olie en vul de pot bij met de rest van de olie totdat de olijven onder staan. Sluit de pot goed af en zet ze in de koelkast. Na 2 dagen zijn de olijven klaar en zijn zo’n 3 maand houdbaar. Schud de pot zo nu en dan. Serveer op kamertemperatuur.
Honing-citrusolijven
– recept inmaken limonade, jam. fruit, dranken Ingrediënten: 2 citroenen 1 sinaasappel 1 el honing 2 tl grove mosterd 1,5 dl olijfolie 2 teentjes knoflook 1/4 tl oregano 6 dunne schijfjes citroen 275 gr groene olijven 2 el verse peterselie Bereiding: Meng de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel met 6 el citroensap, 2 el sinaasappelsap, de honing, de mosterd, olijfolie, in dunne plakjes gesneden knoflook, oregano en de dunne schijfjes citroen. Voeg hieraan de uitgelekte en ontpitte groene olijven toe en de gehakte peterselie. Doe het olijvenmengsel in een pot van 7,5 dl met wijde hals. Sluit hem af en zet hem minimaal een week in de koelkast. Serveer de honing/citrusolijven op kamertemperatuur. 3 Maand houdbaar.
Olijf met Italiaanse kruiden en knoflook – recept inmaken limonade, jam. fruit, dranken Ingrediënten: 200 gr zwarte olijven 2 el Italiaanse kruiden 2 geplette knoflooktenen ± 200 ml olijfolie extra: 500 ml pot met deksel Bereiding: Meng de olijven, Italiaanse kruiden en knoflook in een kom. Steriliseer de pot en vul deze voor de bijna helft met de olie. Voeg het olijfmengsel toe aan de olie en vul de pot bij met de rest van de olie totdat de olijven onder staan. Sluit de pot goed af en zet ze in de koelkast. Na 2 dagen zijn de olijven klaar en zijn zo’n 3 maand houdbaar. Schud de pot zo nu en dan. Serveer op kamertemperatuur.
Olijven uit Cordoba:
Spoel 400 g grote, groene olijven met pit onder koud stromend water en dep ze droog. Schep ze om met 4 gehalveerde, gepelde knoflooktenen, 1 volle eetlepel gedroogde oregano, 1 dl sap van bittere sinaasappel (of half sinaasappel- en grapefruitsap), 4 eetlepels sherryazijn, 1 theelepel gedroogde chilivlokken en 1 dl olijfolie.
Voeg ook stukjes schil (zonder wit) toe, als het citrusfruit onbespoten is.
Marokkaanse olijven:
Spoel 400 g gemengde groene en zwarte olijven (met pit) af en dep ze droog.
Marineer ze in een mengsel van 2 dl olijfolie, 1 dl vers citroensap, 1 volle theelepel scherp paprikapoeder en evenveel gemalen komijn, 3 gehalveerde knoflooktenen, 3 eetlepels fijngehakte peterselie en evenveel verse koriander.
Cypriotische olijven:
Gebruik 400 g kleine, groene olijven. Spoel ze af en dep ze droog. Rooster 2 eetlepels korianderzaad kort in een droge koekenpan, tot ze net iets kleuren.
Marineer de olijven in ruim olijfolie met het korianderzaad, 1½ eetlepel (Griekse) oregano en 3 gehalveerde knoflooktenen.
Ingredienten:
Dressing: 100 ml frambozen balsam azijn (O&V) 100 ml witte wijnazijn (O&V) 100 ml suikerwater (is 100 ml opgekookt met 100 gr suiker) 1 eetl. honingmosterd (O&V) 650 ml druivenpitolie (O&V) 100 ml walnotenolie (O&V)
Olijven: 1 kg olijven zonder pit (afgegoten) 1 kg olijven gevuld met paprika (afgegoten) 1 ui in halve ringen gesneden 3 tenen knoflook gehalveerd 500 ml suikerwater (is 500 ml water opgekookt met 500 gr suiker) 1 theel. chilli fiesta (O&V)
Bereidingswijze:
Meng olijven met ui, knoflook, suikerwater en chilli fiesta. Doe mengsel in een mooie pot en vul af met de dressing. Laat de olijven minimaal 2 dagen marineren.
Kruidige groene olijven op Andalusische wijze
INGREDIËNTEN 3 eetlepels rode wijnazijn 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten) gedroogde chilipeper (chille) 4 takjes tijm 6 takjes majoraan (uit zakje Provençaalse kruidenmix) 2 teentjes knoflook 1 pot groene olijven zonder pit (240 g)
BEREIDEN In kom azijn en 3 eetlepels water schenken, komijn erdoor kloppen en chilipeper erboven malen. Blaadjes tijm en majoraan van takjes plukken. Blaadjes hakken, door azijn roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Olijven onder koud water afspoelen en uit laten lekken. Olijven door azijnmengsel scheppen. Afgedekt minstens1 uur marineren, af en toe omscheppen. TIP U kunt de verse kruiden majoraan en tijm eventueel vervangen door 1 theelepel gedroogde tijm en 1 theelepel gedroogde oregano. Deze hoeft u niet te hakken. Laat de olijven langer marineren.