Indisch

Gehaktballetjes in satésaus

 Gehaktballetjes in satésaus

hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

300 gram runder gehakt
1 teen knoflook geperst
1 theelepel verse gember poeder of geraspt
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
zout
2 eetlepels ketchup

saus:
1 sjalotje/of uitje, gesnipperd
scheutje olie/ of boter
2 eetlepels Calvé pindakaas
1 eetlepel zoete ketjap (manis)
1 eetlepel goede sambal ( bv. sambal djeroek)
50 gram santen/kokos boter
200 ml water
zout

Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng het gehakt met de knoflook, gember, korianderzaad, ketchup en zout. Maak er balletjes van ter grootte van een soepballetje en leg deze op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Bak ze 10 minuten in de oven. Al dat vet wat er dan al uit loopt, dat hoef je dus niet op te eten. ( Onvoorstelbaar maar, er komt erg veel vet vanaf!)

Maak intussen de saus: Bak het sjalotje/uitje een paar minuten in de boter/olie. Bak de sambal een minuutje mee. Doe de ketjap en pindakaas erbij. Goed roeren. Doe dan het water en de santen erbij en laat een paar minuten zachtjes pruttelen, tot je een mooie gladde saus hebt. Proef, misschien moet er wat zout bij of meer sambal.

Schep de balletjes uit het bakvet en doe ze in de pan met de saus. Warm alles samen nog even door (en tot hier kun je ze ook heel goed een dag van tevoren maken. Doe bij het opwarmen een klein scheutje water bij de saus).

Wij eten ze met rijst met  paprika reepjes met  champignons samen gebakken in een koekepan en met gekookte eieren in stukjes (ei en pittige pindasaus.. een geweldig culinair huwelijk).

 

Leave a Comment