Thaïse gehaktballen
1 (oude) snee brood
2 uien
1 stuk gember (ca. 40 g)
2 stengels citroengras
1 bosje koriander
600 g half-om-half gehakt
1 ei
3 tenen knoflook
zout en peper
½ vleesbouillonblokje
1 rode peper
3 grote wortels (ca. 400 g)
1 el olie
2 el boter
2 el bloem
400 ml kokosmelk
Bereiding
Week het brood in koud water.
Pel en snipper de uien.
Schil de gember en hak hem fijn.
Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras, snijd de rest fijn.
Maak de koriander schoon, schud hem droog en hak hem fijn.
Kneed het gehakt met
het brood en de helft van de gember
de helft van de ui, het citroengras. En 3 knoflookteentjes
Breng op smaak met zout en peper. Vorm 8-10 gehaktballen.
Saus-
Breng 350 ml water aan de kook en los het bouillonblokje erin op.
Snijd de rode peper of groene in de lengte open, verwijder de zaadlijsten, was de peper en hak hem fijn.
Schil de wortel, maak hem schoon en snijd hem in fijne reepjes.
Verhit de olie in een pan.
Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan.
Fruit kort de wortel mee. Neem daarna alles uit de pan.
Smelt de boter in het braadvet.
Fruit kort de peper, de rest van de ui, de gember en het citroengras in de boter.
Bestuif met de bloem en bak hem kort aan.
Giet de bouillon en de kokosmelk erbij.
Laat de saus al roerend ca. 5 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de overige koriander erdoorheen.
Verhit de wortel en de gehaktballen in de saus en serveer het gerecht bijvoorbeeld met basmatirijst.
Dit is erg lekker!