Ash-e-Reshteh- Perzische soep
Nodig:
1/2 kop kikkererwten
1/2 kop kidneybonen
1/2 kop (kleine) witte bonen
1/2 kop linzen
1 bosje fijngehakte verse peterselie
3 bosjes fijngehakte lente-ui
225 g gehakte verse spinazie
225 g linguini of “Reshteh” (Perzische noedels)
3 el boter
2 grote gesnipperde uien
1 el gedroogde munt
1 kop yoghurt of “kashk” (Perzische wei)
Of creme Fraise
2 tl kurkuma (geelwortel)
zout en versgemalen peper
Als je verse kikkererwten, kidneybonen, witte bonen en linzen gebruikt kook die dan eerst apart, omdat dat uiteraard langer duurt.
Doe water in een grote pan en voeg er de peterselie, lente-ui, kurkuma en zout en peper aan toe.
Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.
Voeg de spinazie toe en laat die 10 minuten meekoken.
Breek de noedels in stukjes van een centimeter of 5 en voeg ze aan de pan toe.
Ga door met koken tot de noedels gaar zijn (zie de aanwijzingen op de verpakking).
Fruit ondertussen de uien in de boter goudbruin.
Roer de munt door de uien. Terzijde zetten.
Voeg de gekookte bonen en linzen of gare bonen en linzen uit blik toe en laat de soep nog 10 à 15 minuten op laag vuur staan.
Garneer de soep met het uien-muntmengsel en druppel er wat yoghurt of kash over.
Zet wat schaaltjes met yoghurt op tafel waarvan men zich naar behoefte kan bedienen.