Kroketten of bitterballen
Uit oma’s oude kookboek:
Bereid een dikke saus,
–
Recept dikke saus (ragout)
250 gr soepvlees (of gebakken rund stooflapje oid)
Een restje jus
of wat bouillon
1 ui
Peper
stukje laurierblad
wat thijm
peterselie
worteltje
40 gr bloem
40 gr boter
Laat de droge groene kruiden en de geraspte wortel ongeveer een half uur in warm water weken
zodat het warme vocht kan intrekken in een goed gesloten pan.
Roer de boter samen met de bloem in een koekenpan voeg er wat gezeefd vocht bij af en toe en roer dit tot het een egale massa wordt.
Laat de saus wat zachtjes doorkoken en voeg het vlees erbij.
–
Deze saus moet je voor kroketten en bitterballen dikker maken of je gebruikt hiervoor als extra gelatineblaadjes
5 gr gelatine blaadjes zacht maken in wat water
uitknijpen als ze zacht zijn
Meng ze door de saus
Je kunt de ragout voor de kroketten en bitterballen wat pittiger op smaak maken door:
Een geraspte sjalot erdoorheen te mengen
wat peper en wat citroensap
proef dit zelf ook even na of het op smaak is…
Strijk dan de dikke ragout op een plaat uit, en laat dit flink afkoelen
Verdeel hierna de ragout in kroket delen, 3 bij 7 cm oid.
meng een ei
rol hier de ragout delen doorheen en dan door de
paneermeel.
Voor bitterballen maak je mooie ballen van de ragout
Rol ze door het ei mengsel en dan ook door de paneermeel.
Zet de frituurpan aan en bak de kroketten of bitterballen goudbruin