Worteltaart
Worteltaart met citroen roomkaasfrosting
Ingrediënten voor één taart
700 gram wortelen
200 gram bruine basterdsuiker
300 gram witte suiker
375 gram bloem
handje rozijnen
handje walnoten (houd er een paar achter voor garnering)
4 eieren
235 ml plantaardige olie
zakje vanille suiker of 10 ml vanille extract
7 gram bakpoeder
rasp van 1 sinaasappel
1 tl zout
4 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemberpoeder
Voor de roomkaasfrosting
400 gram roomkaas
100 gram magere kwark
halve bus poedersuiker
zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
rasp van 1 citroen
extra nodig: twee even grote springvormen van ongeveer 25 cm doorsnede
Worteltaart maken
Rasp de wortels in de keukenmachine of met de hand. Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom en zet weg.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de springvormen los. Leg een stuk bakpapier op de bodem en doe de vorm eromheen. Vet de twee springvormen nu in met boter.
Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, plantaardige olie en vanille toe. Zeef de bloem en meng dit erdoorheen. Voeg het bakpoeder, zout en specerijen toe. Rasp de schil van de sinaasappel en doe dit erbij. Roer alles goed door elkaar zodat er een zoete natte massa ontstaat.
Hak de rozijnen en walnoten (zo fijn als je wilt). Doe deze bij het mengsel en roer ten slotte het wortelmengsel erdoorheen.
Verdeel het mengsel gelijk over de twee springvormen.
Bak de taarten in ongeveer 40 minuten totdat ze gaar zijn. Laat de taarten 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de vorm los en laat ze vervolgens helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de roomkaasfrosting. Meng de roomkaas met de kwark tot je een egaal mengsel krijgt. Doe de vanillesuiker en poedersuiker erbij. Rasp een citroen en doe de citroenschil erdoor. Roer door elkaar zodat je een mooi romige frosting krijgt.
Haal de taarten uit de vorm. Leg een taart op een mooie etagère of serveerbord. Bedek met een laag frosting. Leg de tweede taart hierop en spatel de rest van de frosting over de bovenkant van de taart. Maak nu de zijkanten dicht zodat de hele taart mooi bedekt is met een lekker dikke laag. Bestrooi met wat fijngehakte walnoten.