Traditioneel recept voor Indiase Masala Chai Thee
Traditioneel recept voor Indiase Masala Chai Thee:
Ingrediënten:
2 kopjes water
1 kopje melk (volgens voorkeur: volle melk, halfvolle melk of plantaardige melk)
2-3 theelepels losse zwarte thee of 2 theezakjes zwarte thee
2-3 eetlepels suiker (of naar smaak)
1 stuk verse gember (ongeveer 1 inch), fijngesneden of geraspt
3-4 kardemompeulen
2-3 kruidnagels
1 kaneelstokje
4-5 zwarte peperkorrels
1 steranijs (optioneel)
1-2 laurierblaadjes (optioneel)
Specerijen bereiden:
Kneus de kardemompeulen, kruidnagels en peperkorrels lichtjes met een vijzel of de achterkant van een lepel om hun aroma’s vrij te laten komen.
Koken:
Breng in een middelgrote pan het water aan de kook.
Voeg de fijngesneden of geraspte gember, gekneusde kardemompeulen, kruidnagels, kaneelstokje, peperkorrels en eventueel steranijs en laurierblaadjes toe aan het kokende water.
Laat de specerijen ongeveer 5 minuten sudderen op een matig vuur zodat de smaken goed in het water trekken.
Thee toevoegen:
Voeg de losse zwarte thee of theezakjes toe aan het water en laat het mengsel nog eens 2-3 minuten koken.
Melk en suiker:
Voeg de melk en suiker toe aan de pan. Breng het mengsel opnieuw aan de kook, en laat het nog enkele minuten zachtjes koken zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Let op dat de melk niet overkookt, dit kan snel gebeuren.
Zeven en serveren:
Haal de pan van het vuur en zeef de thee om de specerijen en theeblaadjes te verwijderen.
Schenk de gezeefde thee in kopjes en serveer heet.
Tips:
Pas de hoeveelheid suiker aan naar je eigen smaakvoorkeur.
Voor een extra romige chai kun je meer melk en minder water gebruiken.
Als je het pittiger wilt, kun je meer gember of zwarte peperkorrels toevoegen.
Geniet van je zelfgemaakte Masala Chai Thee!