Tapenade
Tapenade
Tapenade is een heerlijke mediterrane spread die vaak wordt
geserveerd met brood, crackers, of als onderdeel van een antipasti-schotel:
Ingrediënten:
- 200 gram zwarte olijven zonder pit
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels vers citroensap
- 1 theelepel Dijonmosterd (eventueel)
- 1 eetlepel olijfolie
- Zwarte peper naar smaak
- Eventueel verse kruiden zoals tijm, of basilicum (optioneel)
Voorbereiding
-
- Zorg ervoor dat de olijven goed uitgelekt zijn. Als je hele olijven gebruikt, zorg er dan voor dat ze ontpit zijn.
- Hak de knoflook fijn.
- Plaats de olijven, knoflook, citroensap en Dijonmosterd in een keukenmachine.
- Voeg langzaam de olijfolie toe totdat je een grove maar goed gemengde massa hebt. Je kunt de textuur naar wens aanpassen door langer of korter te mixen.
- Breng de tapenade op smaak met zwarte peper. Proef en voeg eventueel meer citroensap of olijfolie toe als je dat nodig vindt.
- Serveer de tapenade bv op vers stokbrood, crackers of groenten.
- Tapenade kan ook gebruikt worden als spread op sandwiches of als smaakmaker in salades en pasta’s.
Bewaren:
-
-
-
-
- Bewaar de tapenade in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het blijft ongeveer een week goed. Zorg ervoor dat je de bovenkant bedekt met een dun laagje olijfolie om te voorkomen dat de tapenade uitdroogt.
-
-
-
Variaties:
- Groene Olijventapenade: Vervang de zwarte olijven door groene olijven voor een lichtere en frissere smaak.
- Zongedroogde Tomaat Tapenade: Voeg zongedroogde tomaten toe voor een zoetere en rijkere smaak.
- Verse Kruiden: Voeg verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, of basilicum toe voor extra smaak.
Geniet van je zelfgemaakte tapenade!