Soda en schoonmaaktips

De geschiedenis van soda

Soda. Wie kent het niet? Het beproefde middel dat in geen keukenkastje ontbreekt? Toch gaat de geschiedenis van soda verder terug dan u denkt: al in 3000 v. Chr. gebruikten de Egyptenaren het als grondstof voor glas en…. om er de was mee te doen.

In die tijd waren er 2 methoden on soda uit de natuur te winnen:

Door indamping van soda-meren en soda bronnen in warme streken. Het resultaat was een nogal onzuivere soda.

Door de as van verbrande zee-planten te gebruiken. In de omgeving Allicante en Malaga werden de salsodaplant en het salsodakruid speciaal voor dit doel gekweekt.

Vooral in de 18e eeuw, toen de zeep- en glasindustrie in opkomst kwam, ontstond er een grote behoefte aan soda, In 1791 ontwikkelde de Fransman Nicolas Leblanc een methode om volgens een eenvoudig procédé in de fabriek soda te maken. Tegenwoordig is dat proces verder ontwikkeld tot een economische fabricage.

Het toepassingsgebied van soda is zeer breed. Dat komt omdat soda zoveel positieve eigenschappen bezit: het is ontvettend, geurbestrijdend is natuurzuiver en het maakt zuiverend schoon.

Broodtrommel Maak de broodtrommel schoon met warm sodawater. het zuivert mooi en is lekker fris.

Bier met kraag Het neerslaan van bier voorkomt u door de glazen af te wassen in water waarin u soda heeft opgelost. daarna afspoelen met schoon water: de glazen glanzen mooi en het bier slaat niet meer dood.

Verademend voetbad Een voetbad met wat soda is een prima oppepper voor vermoeide voeten.

Zuiverend schoon Een warme soda-oplossing kan door de mild desinfecterende werking helpen wondjes en zweren schoon te maken. Hierdoor genezen de kwaaltjes sneller. Soda werkt zuiverend en trekt goed schoon.

Weckflessen uitkoken Wanneer u groente of fruit gaat inmaken (Wecken) moeten de flessen en potten bacterie vrij gemaakt

Probeer ook dit recept eens:  Gemak dient de mens

worden. Dat kunt u doen door ze, samen met de ringen in sodawater vijf minuten op laag vuur uit te koken. Spoel ze daarna goed om met schoon warm water.

Schone koelkast en diepvriezer       Wanneer u de koelkast en diepvriezer schoonmaakt of ondooit, neem hen dan uit met warm sodawater. Dat maakt niet alleen mooi schoon, soda absorbeerd bovendien hinderlijke geurtjes en is zelf ongeparfumeerd. Zorg dat de kast goed droog is wanneer u hem weer inschakelt, anders heeft u

meteen weer rijp.

Snijplanken       Snijplanken kunnen nogal gaan ruiken naar de spullen die er op gelegen hebben. Laat de plank een uurtje ondergedompeld liggen in een soda-oplossing. De hinderlijke geuren zijn daarna verdwenen.

Vet Aanrecht       Vanwege de ontvettende eigeschappen van soda, krijgt u een vet aanrecht of vette tegels weer mooi schoon met een warm sopje van soda.

Zilverpoetsen       Los in een plastic afwasbak soda in warm water op. Wacht tot de kalk neerslaat en doe er dan een paar proppen aluminiumfolie bij en het zilver dat gepoetst moet worden. Laat het even weken en spoel het zilver daarna af onder de kraan. Klaar!

Na de barbecue Schuif een erg vuil geworden barbecuegrill-, of ovenrooster in een plastic vuilniszak. Giet er heet sodawater bij, bind de zak stevig dicht en leg hem plat weg. de tijd doet de rest.

Sodatruc voor aangekoekte pannen Ga niet uw energie steken in het schoonboenen van aangekoekte pannen waardoor ze kunnen beschadigen. Doe er een laagje water in met wat soda en laat het even doorkoken. Zet de pan daarna weg. Het vuil weekt vanzelf los. Gebruik geen soda voor aluminiumpannen en -voorwerpen.

Probeer ook dit recept eens:  Sla kan je doodziek maken

Schone bloemvazen en potten Bloemvazen en bloempotten kunnen na verloop van rijt erg gaan stinken. Ze worden weer blinkend schoon als uw ze reinigt met warm sodawater. Omdat soda een mild zuiverende werking heeft, kan een plant op die manier ook geen ziektes van zijn voorganer overnemen.

Isoleerkan zonder bijsmaak       Een isoleerkan die altijd voor koffie en thee is gebruikt krijgt op ten duur ook die geur. Als u hem een Nachtje weg zet met warm sodawater, bent u dat sterke luchtje kwijt, is de kan schoon en kan u hem rustig voor iets anders gebruiken.

Heldere ovenruit De vettige aanslag op de ovenruit verdwijnt als u hen aflapt met warmsoda water.

Schoon en hygiënisch sanitair Een warm sopje van soda met een scheutje vloeibare zeep, is heel geschikt voor het reinigen van sanitair, en ook voor het reinigen van vloeren en tegels. De geconcentreerde soda ontvet erg goed en de vloeibare zeep zorgt ervoor dat er een mooie glans achter blijft. Hygiënisch schoon dus.

Glans voor roestvrij staal Het aanrecht en de spoelbakken van roestvrij staal blijven mooi glimmen als u ze één keer per dag afneemt met warm sodawater en daarna met een zachte doek opwrijft.

Soda voor afvoer Wanneer u wat soda in de afvoer van gootsteen of wastafel strooit en daar kokend water op giet, voorkomt u verstoppingen. Soda lost immers alle vettigheid op.

Zonwering in bad Haal erg vuil geworden kunststof horizontale zonwering van het raam en leg deze in een badkuip die u gevuld heeft met een soda sopje en wat zachte zeep. Na een paar uur weken spoelt u de lamellen met de douchekop schoon.

Probeer ook dit recept eens:  Puddingbroodjes

Soda voor kokosmat       Een kokosmat blijft soepel als u hem regelmatig vochtig maakt met een plantenspuit. Borstel hem af en toe af met een zachte borstel en sodawater om hem schoon te houden en de kleuren op te frissen.

Schone kammen       Kammen en haarborstels zijn binnen een half uur brandschoon als u ze in warm sodawater laat weken. Naspoelen met schoon water. Niet toepassen bij aluminium kammen.

Soda voor kunststof tuinmeubelen       Uw tuinmeubelen knappe enorm op als u ze afneemt met warm sodawater. Aflappen met schoon

water.

Schoon terras en schone muren       Een groen uitgeslagen terras of muur is erg lelijk. Ze worden weer helder schoon als u ze schrobt met warm sodawater en wat zachte zeep.

Schone en reukloze kattebak       Onaangename geurtjes in de kattebak verdwijnen als u de bak schoonmaakt met warm sodawater. De

soda maakt niet alleen zuiverend schoon, maar haalt ook de onaangename geuren weg. Ook ideaal voor het reinigen van pedaalemmers.

Lijm verwijderen       Behang, stickers en etiketten laten zich prima verwijderen na te zijn voorgeweekt met een warme

soda-oplossing. Mochten er toch lijmresten achterblijven, dan de plek afwrijven met wat bakolie op een propje keukenpapier. Daarna met een soda-oplossing afnemen en laten drogen. Geen lijm meer te zien.

Gave wortels in de moestuin       Vermeng bij het zaaien het wortelzaad met geconcentreerde soda en wortels komen puntgaaf uit de

grond.

Filter van de afzuigkap       Leg het vette filter van de afzuigkap een half uurtje in een soda-oplossing. Spoel het filter uit en laat hem drogen. Zo kunt u het filter meerdere keren gebruiken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de website hosting te ondersteunen