Snert of erwtensoep
Snert of erwtensoep Origineel recept
300 gram groene spliterwten
400 gram schouderkarbonades of hamlappen
2 laurierblaadjes
8 takjes bladselderij, liefst snijden zonder de stengeltjes
3 kruidenbouillontabletten
Halve knolselderij
2 a 3 aardappelen in blokjes
2 uien
1 grote prei
1 winterwortel
(winterwortel maakt de snert soms net te zoet, ik neem zelf meestal een halve winterwortel)
5 takjes peterselie
1 rookworst
1 eetlepel boter
zout
peper
Optioneel :
2 repen spek
Gerookte spekblokjes
Week de spliterwten een nacht in een pan met water
Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes,
4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een grote pan.
Breng het aan de kook en laat het rond de 60 minuten op laag vuur zacht koken.
Schil intussen de selderijknol en aardappelen en snijd ze in blokjes.
Voeg ze na 30 minuten aan de erwten toe.
Pel en snipper de uien. Maak de prei schoon en
snijd ze in ringen. Schrap de wortel en snijd
hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest
van de bladselderij fijn. Snijd de rookworst in plakjes.
Schep het vlees uit de soep en snijd het in stukjes.
Haal de laurierblaadjes uit de soep.
Doe de prei, wortel, bladselderij, peterselie,
rookworst, het vlees door de soep.
Voeg water toe als de soep te dik is. Of doe de helft van de soep in nog een pan, en meng beiden met wat water, zo heb je nog meer snert om bv in te vriezen.
Kook nog even zacht door. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Opmerking
Dit is erg lekker met grof roggebrood.