Kookoo Sabzi Iraanse omelet met kruiden
1 bosje lente-ui
1 bosje peterselie
1/2 bosje koriander
1/2 bosje dille
eventueel:
sla of spinazie, fijngeknipt, hoeveelheid gelijk aan of iets meer dan de hoeveelheid fijngehakte peterselie
verder:
4 grote of 6 kleine eieren
boter of olie
1 tl gemalen kurkuma (geelwortel)
zout en peper naar smaak
optioneel:
1/2 kop walnoten, fijngehakt
1/3 kop gedroogde cranberries of zuurbessen
Was de kruiden en droog ze goed (sla-centrifuge).
Hak de kruiden fijn.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan en sauteer er de kruiden 2 tot 5 minuten in of tot ze wat geslonken zijn.
Schuif de kruiden op een bord en laat ze afkoelen. Maak de pan schoon.
Klop in een kom de eieren los met de kurkuma en zout en peper..
Voeg de afgekoelde kruiden toe en roer die door het eimengsel.
Als je walnoten en cranberries wilt toevoegen, moet je dat nu eveneens doen.
Je kunt de omelet in de oven bakken (1) of op het fornuis (2):
(1) Verwarm de oven voor op 175 C.
Vet de schoongemaakte koekenpan in met olie of boter.
Giet er het ei-kruidenmengsel in. Strijk het mengsel zonodig met een lepel glad.
Zet de pan in het midden van de oven.
Bak de omelet tot de eieren helemaal gestold zijn. Reken op 20 à 25 minuten.
(2) Verhit een paar eetlepels boter of olie in de schoongemaakte pan.
Giet er het ei-kruidenmengsel in. Strijk het mengsel zonodig met een lepel glad.
Doe het deksel op de pan.
Draai het vuur laag en laat de kookoo een minuut of 10 garen/stollen.
Maak de rand van de omelet met een mes zoveel mogelijk los van de pan.
Keer de omelet om (schuif de omelet op een bord, zet de pan omgekeerd op het bord en draai het geheel om) en bak de andere kant ook 10 minuten.
Doe de kookoo over op een serveerschaal en snijd de omelet in 4 stukken.
Je kunt kookoo zowel warm als koud eten.
Serveer er per portie een flinke eetlepel yoghurt bij.