Masala Dosa
Masala Dosa is een populaire Zuid-Indiase pannenkoek gevuld met een gekruide aardappelvulling.
Hier is een traditioneel recept voor Masala Dosa:
Ingrediënten:
Voor het dosa beslag:
1 kopje urad dal (split zwarte gram)
3 kopjes rijst (bij voorkeur dosa rijst of gewone rijst)
1/2 theelepel fenegriekzaad
Water (voor het weken en malen van de ingrediënten)
Zout naar smaak
Voor de aardappelvulling (masala):
4 middelgrote aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden
1 middelgrote ui, in dunne schijfjes gesneden
2 groene chilipepers, fijngehakt
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel kurkuma poeder
1/2 theelepel asafetida (hing)
10-12 kerrieblaadjes
1 theelepel geraspte gember
2 eetlepels plantaardige olie
Zout naar smaak
Verse korianderblaadjes, fijngehakt
Voor de chutney en sambar (optioneel, maar traditioneel geserveerd met dosa):
Kokoschutney
Tomatenchutney
Sambar (een dunne linzensoep met groenten)
Voor het dosa beslag:
Ingrediënten weken:
Was de urad dal en rijst grondig en week ze apart in water. Voeg de fenegriekzaadjes toe aan de urad dal. Laat alles minimaal 4-6 uur weken of een hele nacht.
Malen:
Giet het water af en maal de urad dal met de fenegriekzaadjes tot een gladde pasta, voeg zo nodig water toe.
Maal de rijst tot een iets grovere pasta met een beetje water.
Meng beide pasta’s goed samen in een grote kom, voeg zout naar smaak toe, dek af en laat het beslag 8-12 uur fermenteren op een warme plaats. Het beslag zal in volume toenemen en licht en luchtig worden.
Voor de aardappelvulling (masala):
Aardappelen bereiden:
Verhit de olie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Laat ze sputteren.
Voeg de komijnzaadjes, kerrieblaadjes, asafetida, en groene chilipepers toe. Bak kort tot de specerijen hun aroma vrijgeven.
Voeg de gesneden uien en geraspte gember toe. Bak tot de uien zacht en doorzichtig zijn.
Voeg de kurkuma poeder toe en meng goed.
Voeg de gekookte aardappelblokjes en zout naar smaak toe. Meng alles goed door, zodat de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met de specerijen.
Voeg gehakte korianderblaadjes toe en meng nogmaals.
Haal van het vuur en zet apart.
Voor de dosa:
Dosa bakken:
Verhit een dosa pan of een grote, platte koekenpan op middelhoog vuur. Vet licht in met olie.
Giet een pollepel van het gefermenteerde beslag in het midden van de pan. Gebruik de achterkant van de pollepel om het beslag in cirkelvormige bewegingen dun en gelijkmatig uit te spreiden.
Besprenkel de randen van de dosa met een paar druppels olie. Kook tot de onderkant goudbruin en knapperig is en de bovenkant droogt.
Plaats een lepel van de aardappelvulling in het midden van de dosa. Vouw de dosa over de vulling (je kunt hem in tweeën vouwen of oprollen).
Herhaal dit proces met de rest van het beslag en de vulling.
Serveer de Masala Dosa warm, samen met kokoschutney, tomatenchutney en sambar.
Geniet van je zelfgemaakte Masala Dosa!