Gevulde wijnbladeren
Gevulde wijnbladeren
–Dolmadakia Ladera–
6 personen
zout
300 gr wijnbladeren (of uit een pot)
125ml olijfolie
2 middelgrote uien
200 gr langkorrelige rijst
4 eetl. pijnpitten
4 eetl kleine krenten
1/2 bosje peterselie(geen krul)
1/2 bosje dille
1 eetl vers gehakte munt
vers gemalen peper
1 mespuntje piment
sap van halve citroen
Verwijder van verse wijnbladeren de steeltjes
kook ze 10 minuten in -water met zout- gaar
Neem de bladeren uit het water en laat ze afkoelen
Maak in een vuurvaste schaal de helft van de olijfolie warm
rasp de uien fijn en bak ze glazig in de olie
Doe de rijst en pijnpitten erbij
bak alles even aan
giet er 375 ml water bij
en breng alles aan de kook
Laat het op een laag vuur even pruttelen
en doe de krenten erbij
Hak de peterselie en dille fijn
Meng dit samen met de munt- zout- peper en piment door het rijstmengsel
laat het nog 10 minuten ongeveer verder pruttelen – afgedekt
Verdeel de wijnbladeren over het aanrecht
met de gladde kant naar beneden
leg op elk blad ruim 1 1/2 theelepel van de vulling
en maak een rolletje van het blad
Leg de rolletjes in een vuurvaste schaal met de bladpunt naar beneden
leg er een passend bordje overheen om alles aan te drukken
Giet de rest van de olie- citroensap en net zoveel water eroverheen
dat alle bladerrolletjes onder water staan
Laat alles op en lage pit in ca. 1 uur gaar worden
Laat ze afkoelen in de schaal