Dhokla
Dhokla is een heerlijke en populaire Indiase snack afkomstig uit Gujarat. Het is luchtig, zacht en gemaakt van gefermenteerd beslag van besan (kikkererwtenmeel).
Hier is een traditioneel recept voor Khaman Dhokla:
Ingrediënten:
Voor het beslag:
1 kopje besan (kikkererwtenmeel)
1 eetlepel griesmeel (sooji of semolina)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
1 theelepel gember-knoflookpasta
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel zout (of naar smaak)
1 kopje water
1 theelepel fruitzout (Eno) of 1/2 theelepel baking soda
Voor de tempering (tadka):
2 eetlepels olie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel sesamzaad (optioneel)
1/2 theelepel komijnzaad
1-2 groene chilipepers, in de lengte gesneden
10-12 kerrieblaadjes
1/4 kopje water
1 eetlepel suiker
Een snufje zout
Voor de garnering:
Gehakte verse korianderblaadjes
Geraspte kokosnoot (optioneel)
Voor het beslag:
Beslag bereiden:
Zeef de besan in een grote kom om klontjes te verwijderen. Voeg griesmeel, citroensap, suiker, gember-knoflookpasta, kurkumapoeder en zout toe. Meng goed.
Voeg geleidelijk water toe terwijl je roert om een glad beslag te krijgen. Het beslag moet de consistentie hebben van een dikke pannenkoekbeslag.
Voeg vlak voor het stomen het fruitzout (Eno) of baking soda toe en roer snel en goed door het beslag. Het beslag zal luchtig en schuimig worden.
Stomen:
Vet een stoompan of een diepe schaal licht in met olie.
Giet het beslag in de schaal en verdeel het gelijkmatig.
Breng een stoompan of een grote pot met een beetje water aan de kook. Plaats de schaal met het beslag in de stoompan en dek af met een deksel.
Stoom de dhokla gedurende 15-20 minuten op middelhoog vuur, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
Haal de schaal uit de stoompan en laat de dhokla iets afkoelen voordat je deze in blokjes snijdt.
Voor de tempering (tadka):
Tadka bereiden:
Verhit de olie in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg mosterdzaadjes toe en laat ze sputteren.
Voeg de sesamzaadjes (optioneel), komijnzaad, in de lengte gesneden groene chilipepers en kerrieblaadjes toe. Bak kort tot de specerijen hun aroma vrijgeven.
Voeg water, suiker en een snufje zout toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuutje sudderen.
Giet de hete tadka gelijkmatig over de gestoomde en gesneden dhokla.
Garneer de dhokla met gehakte korianderblaadjes en geraspte kokosnoot (optioneel).
Serveer warm of op kamertemperatuur:
Dhokla kan worden geserveerd met groene chutney of tamarinde chutney voor extra smaak.
Geniet van je zachte, luchtige en smaakvolle zelfgemaakte Dhokla!