Baklava
Baklava
(Dit wil ik nog proberen te maken!)
https://www.kookse.tv/recept/mijn-baklava
Ingredienten
Baklava voor 4 personen • 225 gr. filodeeg • 100 gr. gesmolten boter • 0.5 theel. kaneelpoeder • 200 gr. walnoten voor de siroop • 100 gr. suiker • 50 gr. water • sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter op laag vuur.
2. Vet een bakblik in met de gesmolten boter. Snijd het filodeeg op maat van de bodem en leg een vel op de bodem. druk het deeg goed in de hoeken. Vet de bovenzijde in en leg er een volgend vel op. Herhaal dit met de helft van het deeg.
3. Spreid dan de gehakte noten over het deeg en bestrooi de noten met kaneel. Leg dan een ingevet filodeeg vel op de noten en druk licht aan. Vet de boven zijn in en herhaal tot de vellen op zijn.
4. Bestrijk ook het bovenste vel en snijd met en scherp mes schuine repen van het deeg. Snijd dan haaks daarop door het deeg. Snijd tot aan de bodem.
5. Zet in de oven en bak de baklava ongeveer 30 minuten. Maak je meer bak de baklava dan gedurende 1 uur.
6. Maak ondertussen de siroop. Breng het water aan de kook voeg de suiker en citroen toe en los op. Roer geregeld. Kook de siroop in gedurende 10 -15 minuten.
7. Haal de baklava uit de oven en schenk de afgekoelde siroop over de baklava. Zet dan nog 5 minuten in de oven. Haal de baklava eruit en laat de baklava afkoelen.
Of
Beschrijving
Baklava wordt gemaakt van filodeeg, gemalen nootjes, gesmolten boter
en natuurlijk de zoete stroop. Het wordt vaak geserveerd tijdens het Suikerfeest.
Aantal personen
16
Bereidingstijd
180 min
Ingrediënten:
• 1 ½ glas zonnebloemolie
• 1 ½ glas melk
• 2 eieren
• 1 kilogram meel
• 1 theelepel bakpoeder
Ingrediënten van de stroop:
• 1 liter water
• 5 glazen suiker
• 1 eetlepels citroensap
Voor tussen de baklava:
• 300 gram gemalen walnoten of pistachenootjes
Voor de bereiding van de baklava:
• 600 gram aardappelzetmeel
Op baklava:
• 750 gram margarine
• Gemalen nootjes (pistachenootjes of walnoten)
Bereiding van het deeg:
• Neem een kom. Zeef het meel en de bakpoeder in de kom.
• Voeg de eieren, melk en de zonnebloemolie toe aan de kom met meel en bakpoeder.
• Kneed alles tot een deeg.
• Maak een theedoek vochtig en leg dit over het deeg heen. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.
Bereiding van de baklava:
• Neem het deeg voor je. Kneed dit 5 minuten lang door zodat het wat makkelijker wordt om mee te werken.
• Als je klaar bent, maak je kleine balletjes uit het deeg. Zorg ervoor dat je 40 balletjes krijgt.
• Leg de 40 balletjes even aan de kant. Verdeel dit in vier rijen van 10.
• Neem een balletje. Rol het deeg uit tot een middelgroot formaat (na een bepaald formaat zal het ook niet meer langer worden omdat het deeg anders te dun wordt).
• Strooi het aardappelzetmeel over het deeg heen. Strooi niet te veel!
• Neem weer een balletje en rol deze uit. Leg dit over het andere lapje deeg heen.
• Daarna strooi je weer aardappelzetmeel over het deeg heen en ga je verder met het uitrollen van de andere balletjes deeg. Deze stappen herhaal je totdat je10 balletjes hebt uitgerold en op elkaar hebt gestapeld.
• Nu heb je een stapel van deeglapjes met er tussen in steeds een beetje aardappelzetmeel. Zet deze aan de kant.
• Nu ga je de vorige stappen herhalen bij de andere balletjes deeg. (uitrollen van het deeg, aardappelzetmeel eroverheen strooien, weer een lapje deeg eroverheen leggen etc. totdat je 10 balletjes hebt uitgerold).
• Als je klaar bent met alle 40 balletjes en je hebt ze verdeeld in 4 stapels van 10 lapjes deeg, doe je het volgende:
• Neem een stapel deeglapjes. Rol deze zo groot mogelijk uit met een deegroller zodat het in je bakplaat zal passen.
• Herhaal deze stap bij de andere 3 stapels deeglapjes.
• Nu heb je 4 grote deeglappen (elk bestaande uit 10 deeglapjes).
• Neem je bakplaat voor je. Deze moet je invetten.
• Leg deze in de bakplaat (als het te klein is voor je bakplaat, zoals hier op deze foto, kan je het deeg verdelen in lapjes en dit verdelen over de bakplaat).
• Strooi de gemalen nootjes over het deeg heen.
• Leg weer een grote lap deeg over de nootjes heen.
• Daaroverheen strooi je weer de gemalen nootjes overheen.
• Hier overheen leg je weer een grote lap deeg.
• Strooi weer de gemalen nootjes over de grote lap deeg heen. Dit doe je voor de laatste keer.
• Nu leg je het laatste stuk deeg over de nootjes heen.
• In totaal heb je dus alle 4 de deeglapjes gebruikt en 3 keer met de nootjes gestrooid.
• Snijd de baklava horizontaal en verticaal.
• Neem een pan en laat de margarine smelten. De margarine moet heel heet zijn.
• Giet de gesmolten margarine over de baklava heen.
• Leg de baklava in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 45 minuten totdat de bovenkant en de onderkant goud/bruin kleuren.
• Neem een pan. Voeg hier het water en de suiker aan toe.
• Laat de suiker smelten en het water koken voor een half uur.
• Na het koken voeg je de citroensap toe in de pan. Dit laat je 15 minuten koken.
• Laat de stroop helemaal afkoelen.
• Haal de baklava uit de oven.
• Giet de afgekoelde stroop over de baklava heen en laat de baklava minimaal een halve dag rusten.
• Strooi daarna nog wat gemalen nootjes over de baklava heen.
https://www.turksekok.nl/182/baklava