Aloo Chaat
Chaat is een populaire Indiase straatvoedselcategorie die bestaat uit een mix van verschillende ingrediënten en smaken, zoals zoet, zuur, kruidig en pittig.
Hier is een recept voor een klassieke versie van Chaat,
genaamd Aloo Chaat (aardappel chaat)
Voor de Aloo Chaat:
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 kopje gekookte kikkererwten (optioneel)
1 middelgrote rode ui, fijngehakt
1 middelgrote tomaat, fijngehakt
1 groene chilipeper, fijngehakt (optioneel)
1/2 kopje verse korianderblaadjes, fijngehakt
1/4 kopje granaatappelpitjes (optioneel)
1/4 kopje paneer of blokjes kaas (optioneel)
Voor de chaat-sausen:
1/2 kopje tamarinde chutney
1/2 kopje koriander-munt chutney
1/2 kopje yoghurt, licht opgeklopt
Voor de kruidenmix:
1 theelepel chaat masala
1/2 theelepel geroosterde komijnpoeder
1/2 theelepel rode chilipoeder (naar smaak)
Zout naar smaak
Citroensap naar smaak
Voor de garnering:
Sev (dunne, knapperige noedels van kikkererwtenmeel)
Gehakte verse korianderblaadjes
Fijngehakte rode ui (optioneel)
Aardappelen bereiden:
Kook de aardappelblokjes in gezouten water tot ze gaar zijn, maar nog stevig (ongeveer 10-12 minuten). Giet af en laat afkoelen.
Optioneel: Je kunt de aardappelblokjes ook frituren of bakken voor extra knapperigheid.
Sausen bereiden:
Bereid de tamarinde chutney en koriander-munt chutney voor. Je kunt kant-en-klare chutneys gebruiken of zelf maken (zie hieronder voor een eenvoudig recept).
Tamarinde Chutney:
1/2 kopje tamarindepasta
1/2 kopje suiker of jaggery (Indiase ongeraffineerde suiker)
1 kopje water
1/2 theelepel geroosterd komijnpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
Zout naar smaak
Meng alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat sudderen tot de saus dikker wordt (ongeveer 10-15 minuten). Laat afkoelen.
Koriander-Munt Chutney:
1 kopje verse korianderblaadjes
1/2 kopje verse muntblaadjes
1 groene chilipeper (optioneel)
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
Zout naar smaak
Water om de juiste consistentie te bereiken
Meng alle ingrediënten in een blender tot een gladde saus. Voeg water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
Chaat samenstellen:
Meng de gekookte aardappelblokjes, kikkererwten, fijngehakte ui, tomaat, groene chilipeper en korianderblaadjes in een grote kom.
Voeg de tamarinde chutney, koriander-munt chutney en yoghurt toe. Meng goed.
Voeg de kruidenmix toe: chaat masala, geroosterde komijnpoeder, chilipoeder en zout. Meng voorzichtig.
Knijp wat citroensap over het geheel voor extra frisheid.
Serveren:
Schep de chaat op serveerschalen en garneer met sev, extra gehakte korianderblaadjes, granaatappelpitjes en eventueel wat fijngehakte rode ui.
Serveer onmiddellijk voor de beste smaak en textuur.
Geniet van je zelfgemaakte Aloo Chaat!