8 voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan

8 voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan

 

 

(Juglen Zwaan) Er is zo ontzettend veel misinformatie over voeding en het effect ervan op de menselijke gezondheid, dat het steeds lastiger wordt om gezonde keuzes te maken voor jezelf en je gezin. Er wordt erg veel voedsel aangeboden dat je onder alle omstandigheden zou moeten laten staan omdat ze simpelweg absoluut geen toegevoegde gezondheidsvoordelen hebben en ondertussen wel je gezondheid schaden. We zetten de 8 belangrijkste groepen voor je op een rijtje.

Witmeel
Witbrood smaakt heerlijk, en af en toe is geen probleem. Maar wel als je dit te vaak eet, want dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Witmeel, dat voorkomt in brood, koekjes, pizza’s, soepen en sauzen, is helemaal door de industrie ontdaan van vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke nutriënten. Omdat witmeel 100% zetmeel is, dus gewoon 100% suiker, moet het wel door het lichaam verwerkt worden en gebruikt het je vitamine en mineralenreserve uit onder meer je botten. Dit geldt voor alle suikers en High Fructose Corn Sirop, HFCS, bevat daarnaast ook nog eens veel fructose waardoor je lever het erg zwaar kan krijgen. Witmeel wordt ook nog eens gebleekt met chlorine en gebromeerd met bromaat, wat in verband wordt gebracht met schade aan de schildklier. Probeer witmeel, en het liefst ook brood, zoveel mogelijk te vermijden.
Tenzij je een tarwe allergie hebt…

Kant-en-klaar maaltijden
Deze voedingsmiddelengroep bevat belachelijk veel conserveermiddelen, bewerkt zout, gehydrogeneerde olie en andere kunstmatige ingrediënten. Daarnaast zijn deze maaltijden vaak zwaar voorgekookt, waardoor de voedingswaarde ver is te zoeken. Vaak is het de bedoeling dat deze maaltijden in de magnetron worden bereid, iets dat ook al geen positief effect heeft op de kwaliteit van het voedsel. Kies voor verse ingrediënten, kook voor meerdere dagen als je koken teveel werk vindt. Eten bereiden kun je het beste in een stoompan doen. Wokken is het meest ideaal, als het om behoud van de voedingswaarde gaat.

Probeer ook dit recept eens:  Maak zelf je sinas!

Zwaar bespoten groente & fruit
Recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat zien dat we druiven, aardbeien, citrusvruchten, peren, appels, pepers, erwten, broccoli, bonen en kropsla maar beter links kunnen laten liggen als het om bestrijdingsmiddelen gaat. Bestrijdingsmiddelen zijn neurotoxisch en kunnen onze hormonale balans verstoren. Kies liever voor biologische groente en fruit. Vind je het te duur, of ben je niet in de gelegenheid om bio te shoppen, kies dan voor schone gewassen zoals: kiwi’s, mango, banaan, ananas, avocado, uien, bloemkool, rode kool en aardappelenKies bij niet-bio altijd voor groente en fruit uit Nederland en liever niet uit het zuiden van Europa: hier wordt erg gesjoemeld met bestrijdingsmiddelen.

Gezouten vlees
Knakworstjes, leverworst, bacon of hotdogs: allemaal bevatten ze hoge concentraties nitriet om te conserveren. Nitriet kan worden omgezet in nitrosamine, dat wordt gelinkt aan hartziekten en verschillende vormen van kanker. Probeer weg te blijven bij gezouten vlees en kies voor nitraatvrij vlees. Het beste is grasgevoerd vlees van biologische oorsprong.

Vleesvervangers
Het laten staan van vlees heeft volgens sommigen grote voordelen. Als je vlees gaat vervangen door vegetarische vleesvervangers, dan kun je hier wel eens bedrogen uitkomen. Vleesvervangers bevatten vaak de smaakversterker E621, dat tal van bijwerkingen kan hebben. Daarnaast wordt er ook rijkelijk gebruik gemaakt van gehydrogeneerde plantaardige vetten, die je lichaamscellen negatief beïnvloeden. Het grootste probleem is ook dat ze vaak soja bevatten. Soja is rijk aan antinutriënten zoals lectinen en fytinezuur, maar ook aan het ontstekingsbevorderende vetzuur omega-6. Soja is steeds meer van genetisch gemanipuleerde afkomst. Onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat het eten van genetisch gemanipuleerde voeding niet geheel zonder risico is. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van hexaan om de vetzuursamenstelling in soja chemisch te wijzigen. Hexaan is gewoon een zenuwgif. Als je een goede vegetarische vervanging zoekt, neem dan maximaal 2 keer per week gefermenteerde soja in de vorm van tempeh, miso of natto.

Probeer ook dit recept eens:  Afmeten en afwegen

Light producten
Deze productgroep is ontstaan omdat het marketing technisch handig ligt, het zorgt voor meer verkopen. De realiteit is dat als er minder vet in zit, er wel meer suiker aanwezig is, en andersom. De calorieën in lightproducten verschillen vaak nauwelijks van de originele, behalve bij frisdranken. Frisdranken bevatten meestal geen calorieën, maar wel veel chemische zoetstoffen. Chemische zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose kunnen niet door het lichaam worden afgebroken omdat ons lichaam daar geen enzymen voor heeft. Dit kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen. Eet of drink liever minder als je bang bent om te dik te worden, maar dan wel voeding van goede kwaliteit.

Alcohol
De chemische naam voor alcohol is ethanol en kan bij grote hoeveelheden zeer schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Alcohol is ook een grote calorieënbom.
Er zijn wel wat nuances aan te brengen: sterke drank heeft nauwelijks gezondheidsvoordelen. Bier en wijn hebben dat wel enigszins, maar rode wijn is veruit het beste als het om je gezondheid gaat. Twee keer per week één of twee glazen rode wijn kan je aderen gezonder maken, maar overdrijf niet: het voordeel verdwijnt al snel bij overmatig alcoholgebruik.

Margarine
Deze groep bevat kunstmatig geharde plantaardige vetten en die zijn zeer schadelijk voor de vethuishouding in je lichaam. Je lichaam bouwt deze vetten wel in de lichaamscellen in, maar die zijn vervolgens minder doorlaatbaar voor zuurstof en afvalstoffen, waardoor de cellen kunnen verstikken. Margarines herken je op het etiket als “gedeeltelijk gehard plantaardig vet”. Blijf hier verre van. Je zult zien dat deze vorm van olie veel wordt gebruikt in bewerkte producten als conserveermiddel, geen micro-organisme dat hier nog aan wil beginnen. Kies liever voor roomboter of kokosolie.

Probeer ook dit recept eens:  Vervangende ingredienten

(Bron: aHealthylife.nl)

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de website hosting te ondersteunen