KOTLET – Iraanse aardappel-gehaktkoekjes

KOTLET – Iraanse aardappel-gehaktkoekjes
Persian Kotlet

500 g mager lams- of rundergehakt
500 g aardappels
2 uien
3 eieren
1/2 tl komijn
1 1/2 tl advieh (iraanse kruidenmix optioneel)
2 el fijngehakte peterselie
1 kop broodkruim, of paneermeel
Eventueel wat bakmeel
Bak boter of olie
zout en peper

Bereiding

Kook de aardappels 15 à 20 minuten in de schil of tot je ze gemakkelijk met een vork kunt inprikken.
Laat de aardappels wat afkoelen en verwijder de schil.
Handig is dat Iraniërs het dus andersom doen met aardappels dan wij, inderdaad haal je de schil er dan veel sneller af, mits de aardappels afgekoelt zijn. 😉 )
Pureer of rasp de aardappels vervolgens.

Rasp de uien fijn.
Klop de eieren los.
Maak het gehakt met een vork los.

Voeg de uien, eieren, het gehakt, de peterselie en zout en peper aan de aardappelpuree toe.
Meng de ingrediënten tot een egale massa.
Als het te vochtig is kun je dit met wat bakmeel droger maken, niet te droog en niet te nat.

Maak balletjes met een diameter van 4 à 5 centimeter van het mengsel en druk ze uit in de vorm van een traan met een dikte van 1 cm.
Haal de kotlets door het broodkruim tot ze er helemaal mee bedekt zijn.

Verhit wat olie in een koekenpan, bij voorkeur met anti-aanbaklaag en bak de kotlets tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.

Bak circa 3 á 4 kotlets tegelijkertijd. Houd de gebakken kotlets warm in de oven, of tussen twee borden, terwijl je de volgende portie bakt.

Serveer er Sakzi (verze kruiden), schijfjes tomaat, platbrood (pita/wraps) en “pickles” bij.

Koud zijn ze ook heerlijk vooral op – in Turks brood

Gerelateerde Berichten