Aardappelen

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen


bijgerecht 4 personen
Ingrediënten:
4 middelgrote (vastkokende) aardappelen
2 – 3 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
30 gram boter
peper/zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220*C.
Boen de aardappelen goed schoon.Pel de knoflookteentjes en snijd ze in partjes. Zet een aardappel op een snijplank en snijd de aardappelen in; de makkelijkste manier is om er 2 houten lepels naast te leggen en dan met het mes te snijden.De lepels zorgen ervoor dat je de aardappel niet helemaal insnijdt.Je kunt zowel recht als wat schuin insnijden.Doe dit met alle aardappelen.
 

Plaats de aardappelen in een ovenschaal en doe de partjes knoflook tussen de inkepingen.
Leg wat klontjes boter op de top van ieder aardappel.Besprenkel dit alles met wat olijfolie en strooi er wat peper/zout overheen.
Plaats de ovenschaal, net onder het midden, in de oven en bak de aardappelen in 40 minuten gaar, evt. de laatste 5 minuten gratineren met wat kaas.
Serveer met geklopte crème fraiche met gesnipperde bieslook.

Tip:
vervang de knoflookpartjes door een (half) blaadje laurier, partjes rode ui,2 eetlepels fijngeraspte Pecorino Romano of Gruyère gemengd met 1 eetlepel paneermeel.
de Hasselback aardappel kan ook op de bbq, maar wikkel de aardappel dan eerst in aluminiumfolie.