Baghali Pollo

BAGHALI POLLO

Hoofdgerecht, Iran,

Rijst met tuinbonen en dille.

INGREDIËNTEN:
· 120 g rijst (basmati of andere langkorrelrijst) per persoon
· ca. 50 g gedopte en ontvelde tuinbonen p.p.
· Veel dille, vers en/of gedroogd, zodat het goed zichtbaar is in de rijst
+-3 eetlepels
· 2 of 3 aardappels
· beetje olie (p.p. 0.5 kopje waarvan 2/3 olie en 1/3 water)
· 1 gr saffraan

BEREIDING:
Week de rijst minimaal 30 min. in zout water en schil de aardappels, bewaren onder water.
Zet ruim water op (voor rijst), als dit kookt weekwater van rijst toevoegen en weer aan de kook brengen, dan rijst toevoegen.
Hak de dille fijn.
Kook de tuinbonen 5 min. in water met wat zout.
In een klein pannetje de olie met wat water (1 kopje) aan de kook brengen.
Kook rijst tot die bijna zacht is, afgieten in vergiet.
Maak pan schoon en zet weer op vuur met de helft van water + olie, leg plakjes aardappel op de bodem, strooi hier wat zout op en strooi nu de rijst erop: laagje rijst, laagje tuinbonen, laagje dille etc. Laat de wand van de pan vrij (piramide) zodat het bovenste beter gaar wordt.
Op het vuur laten staan en als er damp afkomt de rest van het oliemengsel toevoegen.
Nu zachtjes (zo nodig op vlamverdeler) laten koken met een (thee)doek om het deksel, zodat het verdampte vocht wordt opgenomen, ca. half uur. Aardappels mogen niet aanbranden.

De saffraan oplossen in kopje kokend water en in de pan zetten, dit wordt warmgehouden.
Als het gerecht droog is, opdienen, met saffraan erdoor geroerd.

Gerelateerde Berichten