Ash e reshteh – Iraanse soep

Ash e reshteh
Voor 4 liter echt zalige soep

(kun je invriezen net als snert)
Turmeric & Saffron: Ash Reshteh - Persian Bean and Noodle Thick Soup

(olijf)olie, boter om mee te bakken
1 grote ui, gesnipperd
100 gr gedroogde kikkererwten, minimaal 6 uur voorgeweekt (zonder het weken lukt het ook, maar het zal langer duren, of uit blik)
100 gr gedroogde rode kidneybonen, minimaal 6 uur voorgeweekt (zonder het weken lukt het ook, maar het zal langer duren, of uit blik)
100 gr linzen (idem voorgeweekt of uit blik)

Groenten:


Gedroogde speciale ash groenten kun je kopen bij de winkels met buitenlandse gerechten, groenten en artikelen
Of je neemt verse groenten.

300 gr verse spinazie
250 tot 300 gram prei
samen met 200 tot 250 gram verse kruiden: dille, koriander en peterselie (ongeveer gelijke delen, gewogen met de steeltjes eraan)
een flinke opscheplepel van het ui/munt/knoflook-mengsel (recept hieronder)
zout en peper naar smaak
2 tl kurkuma
2  eetlepels bloem
250 gr noedels -Perzische noedels (Reshteh)- Bij de Iraanse winkel of Turkse winkel kun je deze speciale Iraanse noedels kopen voor de soep, deze smaken erg lekker! En zijn niet te vergelijken met spaghetti slierten oid…
(eventueel spaghetti of extra dunne spaghetti)
150 tot 200 gr Griekse yoghurt
kashk, (erg belangrijk bij deze soep… ook te koop bij een Iraanse winkel of Turkse winkel)
(ik vind het niet lekker het lijkt op Parmezaanse kaas en gebruik liever creme Fraiche of Griekse yoghurt, wat beter smaakt op de soep, dus pas toevoegen een lepel nadat je de soep in een schaaltje hebt gedaan)

Persian New Year Noodle Soup

-of crème fraiche, zure room, of meer Griekse yoghurt voor het serveren

Ui/munt/knoflook-mengsel (wordt door de soep gemengd en ook erbij geserveerd)
150 ml (olijf)olie
300 tot 350 gram ui, in halve ringen
10 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 tl zout
3 tl kurkuma
een flinke hand verse munt, zeer fijn gehakt
Of gedroogde kan ook natuurlijk

Ash Reshteh (Persian Noodle Soup) – Simplified Version

Om te beginnen moet u een grote soeppan gaan zoeken; er moet met gemak vier liter in passen. Fruit in die pan de gesnipperde ui in een scheutje olie of boter  in 10 minuten zacht, maar niet bruin.

Voeg de kikkererwten toe. Deze hebben de langste kooktijd nodig. Giet er ook 3 liter water bij en breng het aan de kook. Laat het daarna op een laag vuur rustig gaar koken. Voeg de kidneybonen na een minuut of twintig toe. Wanneer je de bonen niet hebt voorgeweekt, is het makkelijker om alleen kikkererwten te gebruiken; je hoeft dan geen rekening te houden met verschillende kooktijden en je kunt de kikkererwten zolang laten koken als nodig is. Dat is zeker langer dan een uur het geval. Geweekte bonen hebben ook wel een klein uur nodig. Gewoon af en toe even proeven. Een bouillonblokje mag voor de smaak eventueel.

Ondertussen kunt u de groente klaarzetten. De soep wordt niet gepureerd, dus alles moet al zeer fijn gehakt de pan in gaan: spinazie, prei en alle kruiden worden gesnipperd. Gebruik een keukenmachine, als die er is! Van de kruiden kan je overigens prima de kleinere steeltjes gebruiken. Haal alleen de dikke stukken eraf.

De gedroogde kruiden zijn dan wel wat handiger.

Maak ondertussen ook het ui-mengsel: bezuinig niet op de olie of boter; je kunt er na het bakken altijd nog het vet of de olie er vanaf gieten. Verhit de olie en fruit de ui hier 6 tot 8 minuten in, zonder het veel te laten kleuren, maar het vuur hoeft niet heel laag te staan. Voeg dan de knoflook toe en draai het vuur wel laag, anders verbrandt de knoflook en wordt het bitter. Laat dat nog eens 25 minuten fruiten. Voeg zout en kurkuma toe en laat het op iets hoger vuur nog wat kleur krijgen. Schep er dan, van het vuur af, de fijngehakte munt door. Zet dit opzij tot je het nodig hebt.

Wanneer de bonen bijna gaar zijn, voeg je toe: spinazie, prei, kruiden, linzen, zout, peper, kurkuma en een paar eetlepels van het ui-mengsel. Laat het nog eens 15 minuten zachtjes doorkoken.

Breek de noedels in stukjes van zo’n drie centimeter en voeg ze toe aan de pan. Laat ze in vijftien minuten gaar worden.

Doe de bloem in een kom en giet er wat van het vocht uit de pan bij. Klop het tot een papje zonder klontjes. Giet dit in de pan en roer het erdoor. Voeg ook de Griekse yoghurt toe en roer het erdoor. Dit zal de soep binden. Eerst is het nog water met groente, maar hierna moet het een gebonden, vrij dikke soep zijn. Kijk maar of je er nog water aan toe wilt voegen, maar het moet de dikte van erwtensoep te hebben. Wanneer je het de volgende dag weer op zou warmen, zou ik wel wat water toevoegen, omdat er dan natuurlijk ook wat water is verdampt.

Serveer de soep met een lepel kashk (of een vervanger) en een schep van het ui-mengsel.

Tijdens het beschrijven en vertalen van dit recept loopt het water mij al in de mond, ik ben dol op deze soep nml.

Persian Noodle Soup Recipe

Related posts